vrijdag 8 januari 2010

Brandweer Noordwest Fryslân start proef met zuurstof in tankautospuiten

De brandweerkorpsen in het district Noordwest Fryslân starten met een proef met zuurstof in de tankautospuiten (TS). Door zuurstofcilinders in de TS te plaatsen kunnen brandweerlieden nu in een vroeg stadium zuurstof aan slachtoffers toedienen. Dit is noodzakelijk omdat bij incidenten niet altijd een ambulance als eerste aanwezig is.

Omdat er in het district bovendien meer brandweer- dan ambulanceposten zijn, is de kans groot dat de brandweer eerder aanwezig is. Door de TS uit te rusten met zuurstofcilinders kan de brandweer slachtoffers indien nodig van zuurstof voorzien. Volgens commandant Dirk de Vries van brandweer Noordwest Fryslân oefenen de korpsen al jaren met de ambulancezorg en dit jaar zijn daar ook trainingen met de zuurstofcilinder bij betrokken.

Het toedienen van zuurstof maakt al langer deel uit van de opleiding Manschap A, maar in de praktijk wordt het weinig toegepast. Volgens De Vries is het district het eerste korps met zuurstofcilinders in de TS. Het komende half jaar zal gebruikt worden om het systeem te testen. Zo leren de brandweerlieden hoe zuurstof toedienen in de praktijk werkt en of er ook zaken moeten worden aangepast. Tot nog toe hebben de korpsen uit het district de zuurstof nog niet hoeven te gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten